torstai 17. syyskuuta 2015

Tuolien uudistus 2/2

Pienellä määrällä maalia voi saada ihmeitä aikaan. Näistä kuluneista ja mökkimäisistä mäntytuoleista kuoriutui söpöt ja pirteät kalusteet ruokapöytään. Työstöprosessin aikana ne ovat herättäneet paljon mielipiteitä, pääosin kuitenkin positiivista.Ja väliäkö sillä mitä muut ajattelevat, kunhan ne ovat omistajalleen täydelliset!

Tuoleja oli kuusi kappaletta, ja niiden maalaus oli helppoa. Aikaisempaa lakkapintaa ei tarvinnut erityisemmin poistaa, itse keskityin hiomisessa enemmän suurimpien kolhujen silotteluun. Liian suuret ja syvät kulumat kitattiin sileäksi ennen maalausta.Maalit

Tähän maalaukseen tarvittiin kitin lisäksi 0,3 litran purkki otex-pohjamaalia sekä kaksi 0,225 litran purkkia haluttuja maaleja. Jokainen tuoli käsiteltiin kolmeen kertaan; kerran pohjamaalilla ja kahdesti sävymaalilla. Valitsimme yhdessä tuolien omistajan kanssa sävyiksi Tikkurilan X370 Tiffany ja H336 Leivos. Saimme valmiin sävytetyn maalin, pohjana puolihimmeä Helmi-kalustemaali. Himmeä pinta on anteeksiantavampi kuin kiiltävä, lisäksi pelkäsin tuoleista tulevan liian muovisia jos ne olisivat kovin "siistejä".


Kuinka maalaus tehtiin

Ensin kalusteesta hiotaan itseä häiritsevät pienet viat ja naarmut pois. Kannattaa aloittaa kovalla (100-120) hiomapaperilla, jotta puu kuluu tehokkaasti. Suuremmat kolot ja lohkeamat kannattaa suosiolla kitata, jotta materiaali ei kulu liikaa. Kitti kuivuu 0,5-2 tunnissa, itse käytin Tikkurilan valkoista lakkakittiä. Kuivuttuaan kitti tasoitetaan hiomalla. Samalla kannattaa vähän hioa koko kaluste läpi, jotta pinta imee maalin paremmin ja mahdolliset roskat irtoavat. Hyvä hiomapaperin kovuus tähän on 180-240.


Seuraavaksi koko tuoli maalataan otex-tartuntapohjamaalilla. Otex on upeaa tavaraa, se tarttuu lähes kaikkeen ja siihen tarttuu lähes kaikki. Tuolien vanha lakkapinta ei siis haittaa lainkaan. Pohjamaali on valkoista, joten se hieman kirkastaa päälle tulevia maaleja. Maalauskertoja tarvitaan vain yksi. Kuivuminen kestää 16 tuntia, jonka jälkeen koko tuoli hiotaan kevyesti 240-vahvuisella paperilla. Tätä jatketaan, kunnes pinta tuntuu omaan käteen sileältä ilman että hiot maalia puhki.Pohjamaalin päälle maalataan sävytetty maali. Suosittelen käyttämään tasaharjaista sivellintä tai vaahtomuovia, jotta pinnasta tulee tasainen ja maalausjälkeä on helppo hallita. Ensimäisen kerroksen kuivuttua sitä voi hioa piirustuspaperilla tai erittäin lempeällä hiomapaperilla (esim. 1000). Maalia lisätään vielä toinen kerros, jonka jälkeen ne ovat valmiit.Lopputulos on ihana. Pensselillä maalaus tuo tuoleihin pientä rustiikkisuutta, ja niiden ikä saa näkyä pinnan kolhiutumissa. Mitähän vaaleanpunaista sitä seuraavaksi keksisi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti