keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Paluu arkeen lomafiilistelyjen kautta

Ihanista lumisista ja aurinkoisista maisemista on nyt palattu sateiseen ja harmaaseen Ouluun. Ei tarvitse edes mainita, että olisin voinut kääntyä takaisin jo Kolarin kohdalla. Niin kaunista siellä käsivarressa on. Jos nyt joku miettii kannattaako ajaa Suomen läpi lomailemaan Kilpisjärvelle, niin kyllä kannattaa! Ainakin jos olet kiinnostunut hiljaisuudesta, ulkona liikkumisesta, hiihtämisestä, pilkkimisestä ja hieman erilaisemmasta luonnosta.

Kilpisjärvi eroaa selvästi esimerkiksi Levistä tai Rukasta. Sieltä ei löydy samassa mittakaavassa esiintyjiä, iltaohjelmaa, matkamuistomyymälöitä, laskettelurinteitä tai baareja. Toki siellä on iltakaraoke Haltinmaassa, ruokakauppa, pari ravintolaa, urheiluliike ja mökkejä. Siinäpä se keskusta sitten olikin.

Viihteen sijaan Kilpisjärvelle lähdetään nauttimaan oikeasti väljyydestä ja luonnossa liikkumisesta. Kelkka- ja hiihtoreittejä pitkin pääsee niin pitkälle erämaahan ja tuntureille kuin jaksaa kulkea. Esimerkiksi Haltille menevää vaellusreittiä pitkin pääsee myös talvella, ja matkaa kertyy mukavasti 53 km suuntaansa. Useat järvet ovat jäässä vielä kesäkuussa, ja niiden kirkkaissa vesissä uiskentelee kauniita rautuja (joskaan emme itse saaneet yhtäkään). Huhtikuussa ilma pakastuu yöllä reilusti pakkaselle, joka tarkoittaa päivälle kestohankia. Hiljaisuuden tunturissa rikkoo vain linnunlaulu ja huskyjen ulvonta niiden lähtiessä vetoretkelle.

Me lomailimme Kilpisjärvellä kokonaisen viikon. Arkena turisteja ei juurikaan ole, viikonloppuna norjalaiset tulevat Suomen puolelle hakemaan halpoja ostoksia. Ja miksipä sitä ei itse lähtisi katsomaan ulkomaille Jäämerta, rajalta sinne on vain reilun puolen tunnin matka. Samalla saa "nauttia" norjalaisen kalastajakylän tunnelmallisesta hajusta.

Koirilla oli kissanpäivät, lääniä vapaana kirmaamiseen riitti

Pilkillä / aurinkoa ottamassa
Painimalla pysyy lämpimänä

Vähän erilaisia maisemia entä Oulussa

Takana Saana-tunturi, jonka ympärille paikka rakentuu.


Norjassa

Norjan puoleinen kyläLeijalautailijoille Kilpisjärvellä riittää hyvin tuulta niin tunturissa kuin järvelläkin.Paluumatkalla oli tiellä tunkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti